ریههای غیر استاندارد، خودروهای خطرناک
فيلترهاي هوا در تمامي وسايل نقليه، ماشين آلات صنعتي و حتي ابزارهاي کشاورزي مورد استفاده قرار ميگيرند. با گذشت زمان هر چه علم و تکنولوژي ماشينها پيشرفت ميکند، وجود و اهميت اين قطعه نيز بيشتر ميشود و عملکرد صحيح آن بيش از پيش نمايان ميشود.
وسايل نقليه دقيقا مثل بدن انسان داراي سيستمهاي مختلفي است که عملکرد صحيح هر کدام از آنها مهم است، فيلتر هوا نيز دقيقا مثل ريههاي انسان است و از اجزاي سوخت رساني به موتور خودرو به حساب ميآيد؛ در وسايل نقليه و سواري عمومي، با ورود هوا به داخل محفظه سوخت و از سوي ديگر پاشش سوخت همزمان با جرقه زدن شمعها موجب احتراق و در نتيجه کارکرد موتور خودرو ميشود. هوايي که به داخل محفظه سوخت فرستاده ميشود از محيط بيرون ماشين گرفته شده است، پس در اين هوا علاوه بر اکسيژن، ذرات مختلفي مانند شن، ماسه، گرد و غبار، ذرات ريز، دوده، رطوبت، گرده گياهان و … وجود دارد که در صورت ورود به محفظه سوخت ميتواند ضمن کاهش بازدهي اين فرايند آسيبهاي جدي به سطوح داخلي خودرو وارد کند. بهطور دقيق وظيفه فيلتر هوا جلوگيري از ورود ذرات و آلايندههاي مخرب درون هوا به موتور ماشين است. اگر فيلتر هوا به درستي عمل نکند و اکسيژن لازم، بههمراه آلودگيها وارد موتور خودرو شود، بنزين به صورت ناقص ميسوزد. نرسيدن هواي مناسب بهطور کاملا مستقيم با عملکرد ماشين در ارتباط است و زماني که فيلتر هوا در شرايط استاندارد توليدي نباشد موتور وسيله نقليه سعي ميکند تا با قدرت و فشار بيشتر از حد استاندارد خودش کار کند تا کارايي لازم را داشته باشد. در اين زمان است که مصرف سوخت بنزين بالا ميرود، محفظه سوخت عملکرد درستي نخواهد داشت و منجر به خروج بنزين نسوخته از موتور به شکل دوده ميشود که اين اولين مشکل ايجاد شده در ماشين است که هم باعث هدر رفت بنزين و هزينه بيشتر در کوتاه مدت ميشود و هم باعث آلودگي زياد شهر و محيط زيست خواهد شد.
در بلند مدت نيز، همين دودهها بر روي شمعها جمع شده و از ايجاد جرقه مناسب براي سوختن مخلوط بنزين و هوا جلوگيري ميکند و راننده در زمان استارت زدن دچار مشکل ميشود و شمعها به مرور خراب خواهند شد. روشن شدن چراغ چک، لرزش بيش از حد موتور و صداي غيرطبيعي در موتور خودرو هم از علائم استاندارد نبودن يا اتمام ظرفيت فيلتراسيونِ فيلتر هواي ماشين است که در خوشبينانهترين حالت با تعويض اين فيلتر مشکل برطرف ميشود؛ ولي در حالت متداول يا به عبارتي در بدترين حالت نشان دهنده خرابي ناشي از جمع شدن تمام عواملي هست که با هر بار تاخير در تعويض فيلتر هوا ايجاد شده است و باعث هزينههاي تعويض يا تعمير قطعات ديگر خودرو ميشود. اما چه فيلتري با کيفيت است؟ ويژگيهاي يک فيلتر هواي با کيفيت و استاندارد چيست؟ استفاده از مواد مرغوب و با کيفيت در ساخت فيلتر هوا باعث کارايي مفيد آن ميشود. عامل صافي، فلز، پلاستيک و مواد پلياورتان از جمله مواد اصلي تشکيل دهنده فيلتر هوا هستند. وجود عامل صافي چيندار منظم درون فيلتر سطح فيلتراسيون آن را افزايش ميدهد. هواي مخلوط با ذرات معلق با اين لايهها برخورد کرده و ذرات ناخالص را روي ديواره داخلي فيلتر برجاي ميگذارد. هواي پاک و به اصطلاح فيلتر شده از منافذ مهندسي شده روي عامل صافي فيلتر خارج شده و از طريق سوپاپ سوخت به سمت موتور هدايت ميشود. فيلتر هواي استاندارد بايد داراي وزن معيني باشد و از حد معيني کمتر نباشد. اين بدان معناست که در ساخت فيلتر هوا، به کار بردن مواد اوليه کافي از اهميت بالايي برخوردار است. استفاده از دستگاههاي مجهز و مدرن در مراحل چين عامل صافي فيلتر، تزريقهاي اتومات پلي اورتان و يا پلاستيکي و استفاده از دستگاههاي پيشرفته آزمايشگاهي و تستهاي مواد اوليه در توليد اين فيلتر بسيار مهم هستند؛ فيلترهاي ساخته شده از مواد مرغوب و داراي نشان استاندارد معمولا از ظرفيت مورد قبولي برخوردار هستند و حدود بين 5 الي 7 هزار کيلومتر نسبت به ميزان آلودگي هواي شهري که خودرو در آن تردد ميکند کارايي دارند. استفاده از فيلتر استاندارد و مناسب باعث ميشود تا هزينه تعميرات خودرو که با يک حساب سر انگشتي در مورد خودروهاي کار و سواري درصد زيادي از قيمت اصلي خود خودرو هست را مديريت کنيم و يا با توجه به قيمت سوخت، تردد با خودرو را به صرفهتر کنيم و همچنين به عنوان هر شهروند در کمتر آلوده کردن محيط زيست و شهر خودمان و مسئوليت اجتماعي که داريم، موثرتر باشيم…
پس هنگام تهيه فيلتر هواي مناسب داشتن نماد استاندارد و اصالت کالا بسيار ضروريست؛ مخصوصا در بازار کشور ما که متأسفانه تعداد زيادي از محصولات بدون استاندارد عرضه ميشود، بهتر است که به برندهايي که مهر تاييد و استاندارد را دارند و ساليان زياديست داراي اين نمادها هستند و در اين صنعت فعالاند اعتماد شود تا اسير کالاهاي تقلبي و دردسرهاي آن نشويم.
1 دیدگاه روشن ریههای غیر استاندارد، خودروهای خطرناک
درود بر محمد چراغی عزیز و متخصص